Tiara Tertekan, Harap Puteri Gunung Ledang The Musical (PGL 2020) Dapat Sambutan

Pelakon dan pengarah terkenal, Puan Sri Tiara Jacquelina menaruh harapan semoga pementasan Puteri Gunung Ledang The Musical (PGL 2020) akan mendapat sambutan ramai walaupun watak Gusti Putri yang dibawanya bakal digalas oleh pelakon lain.

 


Terdahulu, watak Gusti Putri di dalam teater muzikal Puteri Gunung Ledang The Musical yang mendapat sambutan pada 2006 dan terakhir pada 2009, di bawa oleh Tiara sendiri dan watak Hang Tuah di bawa oleh pelakon broadway kelahiran Malaysia, Stephen Rahman-Hughes, manakala watak Sultan Mahmud dilakonkan oleh Adlin Aman Ramlie. 


Memetik laporan sebuah portal, Tiara berharap Puteri Gunung Ledang akan sentiasa segar di ingatan penonton walaupun dengan barisan pelakon baru.


“Memang ada sedikit tekanan, setiap hari jadi igauan tapi tak tahulah bagaimana orang akan membandingkan yang lama dengan yang baru.


“Tetapi saya harap mereka akan menerima dengan baik dan berikan reaksi positif, sebab kita pun kena ‘move on’.  Saya pun takkanlah sampai umur 70 tahun nak jadi puteri lagi, tidak sesuai pula dengan watak itu.


“Saya rasa wajar untuk Puteri Gunung Ledang ini sentiasa diceritakan turun-temurun dengan pelakon baru supaya segar di ingatan,” katanya.


Lisa Surihani dan Yusry turut membantu Tiara dalam pemilihan bakat baru yang akan terlibat di dalam PGL 2020


Idea untuk mementaskan Puteri Gunung Ledang The Musical datangnya dari kejayaan filem sejarah epik popular berjudul Puteri Gunung Ledang pada tahun 2004 arahan sutradara Saw Teong Hin.


Filem itu membariskan pelakon-pelakon handalan seperti Datuk M. Nasir, Adlin Aman Ramlie, Sofea Jane, Man Bai, Radhi Khalid, Khir Rahman, termasuklah bintang terkenal Indonesia, Christine Hakim. 


Menggalakkan penonton membawa anak-anak menonton PGL 2020, Tiara berharap anak warisan kita lebih kenal watak-watak seperti Puteri Gunung Ledang dan Mahsuri dan tidak hanya mengenali watak-watak puteri yang dibawa oleh Disney.


Xtra, 25 November 2019

12 views0 comments

Recent Posts

See All